5 Κινήσεις «ματ» στην επιχειρηματικότητα
Ο όρος «ματ» συναντάται στο σκάκι, ένα παιχνίδι που δοκιμάζει την υπομονή αλλά και το μυαλό κάθε παίχτη που θέλει να παίξει μία παρτίδα με σοβαρό τρόπο και φυσικά επιδιώκει τη νίκη και όχι απλά την διασκέδαση. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με την επιχειρηματικότητα, δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι επιδιώκουμε απλά την διασκέδαση.
Στις μέρες μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις σαν επιχειρηματίες. Ίσως και ασύμμετρες απειλές σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο βάλλεται τόσο από εξωγενείς παράγοντες, όσο και από εμάς τους ίδιους, σαν άτομα και σαν προσωπικότητες.
Η έλευση του Covid-19 ασφαλώς δεν είναι μία απειλή που είχαμε υπολογίσει. Όμως τώρα, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία. Η κοινή λογική και η ατομική ευθύνη, πολλές φορές έχουν δυσδιάκριτα όρια. Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι προέχει η υγεία όλων μας.
Με βάση τα παραπάνω, ακολουθούν πέντε αλήθειες και ένας μύθος στην επιχειρηματικότητα, για την περίοδο που διανύουμε.
Τα χρήματα σου τα χρησιμοποιείς κυρίως για καταναλωτικούς σκοπούς;
Είναι δύσκολος καιρός για αποταμιεύσεις, επίσης δύσκολος είναι και για επενδύσεις. Όμως, πρέπει να έχεις ένα απόθεμα ή θα έπρεπε να είχες φροντίσει να έχεις ένα απόθεμα, ώστε να μπορείς να καλύψεις τις τρέχουσες ανάγκες της επιχείρησης σου. Ο συνεχής δανεισμός μπορεί να είναι μία λύση ανάγκης. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν ωφελεί όταν γίνεται σε καταστάσεις πανικού.
Επιλέγεις το γρήγορο και άμεσο κέρδος;
Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν θα είμαστε σε καραντίνα για πάντα και ότι τα μέτρα θα είναι προσωρινά. Αργά ή γρήγορα ο κορονοϊός θα περάσει στην ιστορία όπως τόσες άλλες πανδημίες που απασχόλησαν την ανθρωπότητα. Και τότε, το γρήγορο κέρδος σου θα είναι άλλη μία «φούσκα» που θα ξεφουσκώσει με τα ανάλογα αποτελέσματα. Γι αυτό επένδυσε στις αυθεντικές ανθρώπινες σχέσεις με πελάτες και συνεργάτες σου.
Ενημερώσου για τις τάσεις στον κλάδο σου και πως μπορεί η τεχνολογία να είναι σύμμαχος σου.
Ζήτησε συμβουλευτική από ανθρώπους που εμπιστεύεσαι ή έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι μπορούν να σε βοηθήσουν στην ανάπτυξη και στην κερδοφορία σου. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, είναι σχεδόν αδύνατον να μην μπορείς να εκμεταλλευτείς την τεχνολογία προς όφελος σου. Υπάρχουν αρκετά δωρεάν - και όχι μόνο - ψηφιακά «εργαλεία» που μπορείς να εκμεταλλευτείς, το μόνο που μένει είναι να τα «ξεκλειδώσεις» με την βοήθεια ενός σωστού επαγγελματία.
«Να ξυπνάς σα να είσαι άφραγκος και να κοιμάσαι σα να είσαι πλούσιος»
Μια φράση που σημαίνει ότι κάθε πρωί θα πρέπει να προσπαθείς στην εργασία σου σαν να είναι η πρώτη μέρα που πιάνεις δουλειά. Ναι! Ακόμα και εάν είναι δική σου η επιχείρηση, ακόμα και αν είσαι ο manager ή ο υπεύθυνος. Εσύ είσαι το παράδειγμα για την ομάδα σου.
Εκτός από επιχειρηματίες είμαστε και άνθρωποι.
Πολλές φορές δεν μπορούμε να διαχειριστούμε μεγάλες οικονομικές κρίσεις ή δεν έχουμε την ανάλογη εμπειρία ή αντανακλαστικά σαν επαγγελματίες. Τότε είναι η ώρα που θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό. Πολλές φορές, το στενό οικογενειακό, επαγγελματικό ή φιλικό περιβάλλον δεν θα μπορεί να μας καταλάβει ή οι συμβουλές τους θα είναι άκυρες ή άκαιρες. Τότε είναι το δικό μας «moment of truth». Τότε είναι που μόνο εμείς γνωρίζουμε πως θα βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας. Μπορεί να είναι η άσκηση, η μουσική, ένα καλό βιβλίο, η μαγειρική ή μία κοντινή απόδραση ή και όλα μαζί.
Μύθος
Ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να διαβάζει βιβλία, δεν χρειάζεται να ενημερώνεται. Όταν λέω ενημέρωση δεν εννοώ τις ειδήσεις. Αλλά όλα όσα καταπληκτικά πράγματα συμβαίνουν εκεί έξω και δεν θα μας τα πει κανένα κανάλι. Είναι οι δικές μας ανακαλύψεις και έχουν να κάνουν με την δική μας «εξερεύνηση» στον κλάδο μας.
Οι πληροφορίες για τον κάθε κλάδο είναι καταιγιστικές. Εάν δεν ελέγχουμε την πηγή και την φερεγγυότητα του ατόμου που υπογράφει, εάν δεν αναζητούμε πρωτογενές περιεχόμενο και εάν οι κλασικές γνώσεις που έχουμε διδαχθεί, δεν έρθουν σε αντιδιαστολή με τις σύγχρονες τάσεις, τότε πολύ φοβάμαι ότι τα θεμέλια της επιχείρησης σου θα αρχίσουν να τρίζουν και όχι... δεν θα φταίει κανένας σεισμός.
Γι΄ αυτό λοιπόν, η ιδιότυπη καραντίνα στην οποία υποβάλλεται αργά αλλά σταθερά κάθε πόλη και κάθε κλάδος, είναι καιρός να μας κάνει να σκεφτούμε όχι μόνο πως θα εξελίξουμε το επάγγελμα μας, αλλά και πως θα βγούμε υγιείς με τις λιγότερες απώλειες σε όλα τα επίπεδα.
Ευχή και προσδοκία είναι κάθε ένας από εμάς να παραμείνει ψύχραιμος και να χρησιμοποιήσει όλα τα «εργαλεία» που έχει στην διάθεση του, όχι μόνο για το προσωπικό καλό, αλλά και για το γενικό καλό. Σαν επαγγελματίες έχουμε αντέξει κρίσεις πολύ μεγαλύτερες και σαν Έλληνες ακόμα περισσότερα. Ας πούμε ότι ο covid 19 είναι μία ευκαιρία για την δική μας ενδοσκόπηση, αλλαγή και η δική μας ευκαιρία για τα μελλοντικά μας κέρδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ:10 Πράγματα που οι επιτυχημένοι άνθρωποι ποτέ δεν αποκαλύπτουν στο επαγγελματικό τους περιβάλλον
- ΑΡΘΡΟ: Οι 5 τύποι ανθρώπων που καταστρέφουν την ενέργεια μας!
- ΑΡΘΡΟ:Οι 9 αρχές της αυτοπειθαρχίας που εφαρμοζουν οι πετυχημένοι
- ΑΡΘΡΟ:6 λόγοι που μισείς τη δουλειά σου
- ΝΕΑ:Εμβόλια Κορονοϊού: Η μάχη επικεντρώνεται στη θερμοκρασία διατήρησης του και στη ευκολία διανομής του
- ΝΕΑ:Η Kalys Solutions φέρνει στη Κύπρο τα δωρεάν προγράμματα της Mommypreneurs για γυναίκες 18-29 ετών
- ΝΕΑ:Η Τράπεζα Κύπρου φέρνει νέες μηχανές αυτόματων καταθέσεων!
- ΝΕΑ: Οι κβαντικοί υπολογιστές έρχονται για να τα αλλάξουν όλα…
Share:
Διαβάστε Επίσης
Το branding, η διαδικασία δημιουργίας μιας μοναδικής ταυτότητας και εικόνας για μια εταιρεία ή προϊόν
Καθώς οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται, οι ειδικοί προβλέπουν ότι αυτές οι τεχνολογίες θα συνεχίσουν