5 Τύποι Ηγεσίας: Εσύ με ποιον τύπο έχεις 'μπλέξει';
Δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος να μανατζάρεις την ομάδα σου. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι ηγεσίας και κάποιος σου ταιριάζει καλύτερα.
Σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής και παράδοσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ο ηγέτης είναι πολλά παραπάνω από ένας εργαζόμενος που καθοδηγεί και επιβλέπει. Είναι αυτός που παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγικότητα, το ηθικό της ομάδας, την απόδοση και την ικανοποίηση όλων.
Μία πρόσφατη έρευνα βρήκε πολύ χαμηλή επίδοση των μάνατζερ. Ήταν κάτω από 20% των ερωτηθέντων όσοι είχαν καταφέρει να καινοτομήσουν και να βελτιώσουν την επιχείρηση. Όπως συμβαίνει και με την προσωπικότητά μας, έτσι και το στυλ ηγεσίας που ταιριάζει στον καθένα μας και σε κάθε περίπτωση διαφέρει. Και φυσικά το να γνωρίζεις ποιοι είναι οι τύποι ηγεσίας και ποιος είναι ο καλύτερος για την δική σου κατάσταση, σε βοηθάει από μόνο του να γίνεις καλύτερος ηγέτης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ 80+ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MANAGEMENT & LEADERSHIP
Οι 5 διαφορετικοί τύποι ηγεσίας
#1 Αυταρχικός τύπος
Αυτός ο τύπος ηγεσίας περισσότερο έχει να κάνει με το να κρατάς μαστίγιο, παρά με την συνεργασία και την συνεισφορά των εργαζόμενων.
Παίρνεις εσύ όλες τις αποφάσεις, χωρίς πολλά πολλά και οι εργαζόμενοι διοικούνται με στενή και σφιχτή επίβλεψη. Η βασική αρχή πίσω από αυτό το μοντέλο είναι ότι το προσωπικό της επιχείρησης είναι εκεί απλά για να ακούει και να δουλεύει.
Όπως καταλαβαίνεις το αυταρχικό αυτό μοντέλο είναι αρκετά ξεπερασμένο γιατί δεν δημιουργεί ευχαριστημένους εργαζόμενους. Ίσως δουλεύει σε περιπτώσεις που οι αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες ή σε περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι καινούριοι χωρίς εμπειρία και εμφανίζονται προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν.
Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι εργαζόμενοι με αυτό το στυλ ηγεσίας νιώθουν ότι είναι δύσκολο να εργαστούν και είναι γνωστό ότι μετά από λίγο δημιουργούνται πικρίες και αποχωρήσεις.
Αυταρχική Ηγεσία: Όταν η Αυτοπεποίθηση μετατρέπεται σε Αλαζονεία.
#2 Δημοκρατικός τύπος
Προφανώς αυτή είναι η πιο συνεργατική μέθοδος και περιλαμβάνει το να διαβουλεύεσαι και να παίρνεις απόψεις από διάφορα μέλη της ομάδας προτού πάρεις κάποια απόφαση. Σε αυτό το στυλ ενθαρρύνεται μεν η διατύπωση απόψεων, αλλά το βάρος της απόφασης και η ευθύνη παραμένει στον ηγέτη.
Το δημοκρατικό στυλ ηγεσίας είναι χρήσιμο όταν μετράει η συμφωνία της ομάδας. Ταιριάζει περισσότερο σε εταιρίες που τρέχουν προγράμματα βελτίωσης των υπαλλήλων κατά τα οποία οι υπάλληλοι έχουν μέντορες και αναμένεται η εξέλιξη τους εντός του ρόλου τους. Έχει εφαρμογή και σε ειδικευμένους και σε ανειδίκευτους εργαζόμενους.
Ωστόσο με το δημοκρατικό είδος ηγεσίας οι ρόλοι κάθε εργασιακής θέσης μπορεί να είναι λίγο θολοί και να γίνει δύσκολο το να διαχειρίζεσαι τόσες πολλές διαφορετικές ιδέες και οπτικές.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
#3 Χαλαρός τύπος
Δύο εντελώς αντίθετοι μεταξύ τους τύποι ηγεσίας είναι ο αυταρχικός και ο χαλαρός τύπος. Σε αυτόν τον τύπο ηγεσίας οι εργαζόμενοι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και ο ηγέτης απλά παρεμβάλλεται για να ενημερωθεί από την ομάδα για την πρόοδο και για το που βρίσκονται τα πράγματα.
Αυτός ο τύπος ηγεσίας λειτουργεί καλύτερα με πολύ εξειδικευμένες ομάδες που ξέρουν τι κάνουν και ο αυταρχικός τρόπος τους προσβάλλει, καθώς δεν αντέχουν υπό καθεστώς συνεχούς επίβλεψης. Εδώ ο ηγέτης υπάρχει απλά για να δίνει υποστήριξη με πόρους και συμβουλές, όποτε του ζητείται.
Παρ’ όλο που η χαλαρή ηγεσία μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή ικανοποίηση των εργαζομένων, μπορεί να είναι επιζήμια εάν τα μέλη της ομάδας δεν μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο τους και τις ικανότητές τους. Η ζημιά αυτή είναι ιδιαίτερα έκδηλη σε εργασίες παραγωγής που μετράει πολύ ο χρόνος.
#4 Συνεργατικός τύπος
Όπως λέει και το όνομά του αυτό το είδος ηγεσίας σημαίνει να προσαρμόζεις τον τρόπο σου ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό το στυλ είναι γνωστό και ως «συνεργατικό» και στηρίζεται κυρίως στο να βάζει πρώτους τους υπαλλήλους.
Επιπλέον ο ηγέτης πρέπει να βεβαιώνεται ότι λαμβάνει υπόψη και τις ανάγκες της επιχείρησης και κάνει κάτι και για αυτές. Λειτουργώντας με αυτό το είδος ηγεσίας λαμβάνεις υπόψη τις ικανότητες, το ηθικό, την αίσθηση ανεξαρτησίας των εργαζομένων προκειμένου να ακολουθήσεις την καλύτερη προσέγγιση για να πετύχεις τους συνολικούς στόχους.
Αυτό το στυλ είναι πιο αποτελεσματικό όταν υπάρχουν περιπτώσεις κακής συνεργασίας ή πεσμένου ηθικού στην ομάδα. Δημιουργώντας συνεργατικές ομάδες πετυχαίνεις υψηλή απόδοση, αλλά ορισμένες φορές παραβλέπονται άλλες παράμετροι όπως το feedback των εργαζομένων.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ SOFT SKILLS ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
#5 Coaching
Το coaching εστιάζει κυρίως στο να βοηθήσεις τους άλλους στην προσωπική τους εξέλιξη. Όπως ακριβώς κάνει και ένας coach, εδώ ο ηγέτης υπάρχει για να βοηθάει τα μέλη της ομάδας να γίνουν πιο επιτυχημένα στο ρόλο τους.
Αυτό το είδος λειτουργεί καλύτερα με ειδικευμένους εργαζόμενους που γνωρίζουν ήδη τις αδυναμίες τους και είναι δεκτικοί στο εποικοδομητικό feedback. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι αποτελεσματικό και βοηθάει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα μάθησης στην επιχείρηση.
Ωστόσο αν δεν δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να κάνουν λάθη (ώστε να μάθουν από αυτά) και η παρακολούθηση τους είναι πολύ στενή, τότε τείνει προς τον αυταρχικό τρόποι ηγεσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- ΑΡΘΡΟ: Τι είναι το FinTech και πως μας επηρεάζει στο παρόν και στο μέλλον.
- ΑΡΘΡΟ: Οι 7 λόγοι που η Τηλεργασία έχει κουράσει τους εργαζομένους
- ΑΡΘΡΟ: Φοιτητές: Πως βιώνουν τη Πανδημία και τις μεγάλες αλλαγές
- NEA: Μάθε Excel με τη New Horizons και απογείωσε την απόδοση του γραφείου σου
- NEA: SocialSpace Academy: Σεμινάριο για Σύγχρονες Τεχνολ. & Τεχνικές Εκπαίδευσης Προσωπικού (100% Επιχ.)
- NEA: Η Infocredit Professional Education παρουσιάζει δύο καινούργια Workshops
Share:
Διαβάστε Επίσης
Η ηγεσία δεν είναι απλώς ένας τίτλος ή μια θέση, αλλά μια δυναμική διαδικασία
Η έννοια της εργασιακής κουλτούρας έχει αναδειχθεί ως κρίσιμος παράγοντας