Πώς να προωθήσετε την κριτική σκέψη στον εργασιακό χώρο για να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα
Η ενθάρρυνση των υπαλλήλων σας να σκέφτονται κριτικά και να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση της ομάδας σας ώστε να αναλάβει τα ηνία των ρόλων της και να βοηθήσει την επιχείρησή σας να επιτύχει.
Δεν θέλετε να καταλήξετε να διαχειρίζεστε με μικροδιαχείριση τους υπαλλήλους που χρειάζονται βοήθεια για να πάρουν κάθε μικρή απόφαση, ανίκανοι να σκεφτούν μόνοι τους. Οι δεξιότητες κριτικής σκέψης αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι με το επίπεδο της κριτικής σκέψης και της λήψης αποφάσεων στο εργατικό σας δυναμικό, ανακαλύψτε πώς μπορείτε να προωθήσετε τις δεξιότητες κριτικής σκέψης στους υπαλλήλους σας.
Αυτός ο οδηγός εξηγεί:
Γιατί η κριτική σκέψη είναι ζωτικής σημασίας στο χώρο εργασίας.
Πώς να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης κριτικής σκέψης.
Τι είναι η κριτική σκέψη;
Η κριτική σκέψη αποτελεί βασική δεξιότητα για την επίλυση προβλημάτων εντός και εκτός του χώρου εργασίας.
Κριτική σκέψη σημαίνει:
Αξιολόγηση μιας κατάστασης και των σχετικών πληροφοριών.
Αξιολόγηση δεδομένων με λογική.
Εντοπισμός διαφορετικών προοπτικών και γεγονότων χωρίς προσωπική προκατάληψη για την εξεύρεση της καλύτερης λύσης σε ένα πρόβλημα.
Πώς η κριτική σκέψη βοηθά μια επιχείρηση να επιτύχει
Οι εργαζόμενοι που δεν διακρίνονται για την κριτική τους σκέψη μπορούν να τα καταφέρουν και να αποδώσουν αρκετά καλά. Το να ακολουθείς τυφλά εντολές και να απευθύνεσαι σε άλλους για τη λήψη αποφάσεων δεν είναι απαραίτητα λάθος. Αλλά ανάλογα με την επιχείρηση και τον κλάδο σας, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ SOFT SKILLS ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Οι εργαζόμενοι που ασκούν καλές δεξιότητες κριτικής σκέψης στην εργασία τους μπορούν:
Αμφισβητήστε τις προκαθορισμένες αντιλήψεις εντός της εταιρείας.
Εντοπισμός και ανάλυση προβλημάτων, εξέταση διαφόρων λύσεων και επιλογή της πιο αποτελεσματικής.
Λάβετε καλύτερες αποφάσεις που ευθυγραμμίζονται με τους επιχειρηματικούς σας στόχους.
Προτείνετε δημιουργικές και καινοτόμες ιδέες και λύσεις.
Αποφύγετε τα δαπανηρά λάθη και αξιοποιήστε στο έπακρο τις ευκαιρίες.
Αναλαμβάνουν την ευθύνη για έργα χωρίς να χρειάζονται κάποιον να τους κρατάει το χέρι.
Αποφύγετε τις παγίδες που προκαλούνται από κακώς μελετημένες αποφάσεις.
6 ασκήσεις εγκεφάλου για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης
Χτίστε το πρόγραμμα κρίσιμων δεξιοτήτων σας χρησιμοποιώντας τις έξι συνιστώμενες ασκήσεις εγκεφάλου. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοί σας μπορούν να εξασκηθούν σε αυτές τις δραστηριότητες για να αναπτύξουν τις δεξιότητες κριτικής σκέψης τους και να συνεισφέρουν πιο πολύτιμα στην επιχείρησή σας.
Εισάγετε αυτές τις δραστηριότητες κριτικής σκέψης στον οργανισμό σας και το εργατικό δυναμικό σας θα μάθει πώς να λαμβάνει σοφές και κερδοφόρες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας του.
Άσκηση #1: Παίξτε "γεγονός ή γνώμη;"
Μια βασική ικανότητα της κριτικής σκέψης είναι ο προσδιορισμός του κατά πόσον μια δήλωση είναι γεγονός ή γνώμη. Έτσι, πρέπει να αμφισβητείτε αυτά που σας λένε και να αποφασίζετε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς.
Μπορείτε να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να εξασκήσουν αυτή τη δεξιότητα κριτικής σκέψης, προκαλώντας τους σε μια δραστηριότητα "γεγονότα εναντίον γνώμης":
Επιλέξτε μια είδηση, ιδανικά σχετική με τον κλάδο σας, και διαβάστε ή ακούστε την με τους υπαλλήλους σας.
Ζητήστε από τους υπαλλήλους να αποφασίσουν αν μια πληροφορία που παρουσιάζεται είναι γεγονός ή άποψη.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι διαβάζετε μια είδηση σχετικά με την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος στον κλάδο σας. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσατε να προσδιορίσετε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας ως γεγονός, ενώ η δήλωση του προέδρου της εταιρείας ότι θεωρεί την έναρξη λειτουργίας επιτυχημένη αποτελεί άποψη.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ SOFT SKILLS ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Άσκηση #2: Πραγματοποιήστε συσκέψεις καταιγισμού ιδεών
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια συνάντηση καταιγισμού ιδεών ως εικονική άσκηση κριτικής σκέψης ή μια πραγματική ομαδική συνάντηση με επιχειρηματική ατζέντα.
Όπως και να έχει, όταν προσκαλείτε τους υπαλλήλους σας να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση καταιγισμού ιδεών, τους επιτρέπετε να εξασκήσουν δημιουργικά τις ικανότητές τους στην κριτική σκέψη.
Η άσκηση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για κριτική σκέψη στην εργασία, γνωρίζοντας ότι η συμβολή τους στο πρόβλημα θα ακουστεί και θα εκτιμηθεί.
Συμβουλή: Επειδή ο καταιγισμός ιδεών μπορεί γρήγορα να γίνει χαοτικός και αντιπαραγωγικός, συνιστούμε τη χρήση ενός brainstorming πρότυπο σύσκεψης για να προσθέσετε δομή στη συνεδρίασή σας. Μια σαφής δομή θα βοηθήσει ολόκληρη την ομάδα να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της για την επίλυση προβλημάτων και όχι να περιφέρεται άσκοπα σε μια μη δομημένη συνάντηση.
Άσκηση #3: Παίξτε τον συνήγορο του διαβόλου
Όταν η επιχείρησή σας πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση, ενισχύστε τις δεξιότητες κριτικής σκέψης στην ομάδα σας ζητώντας τους να συζητήσουν το θέμα μαζί σας ως συνήγορος του διαβόλου. Με άλλα λόγια, οι υπάλληλοί σας θα πρέπει να παίρνουν την αντίθετη πλευρά του προτεινόμενου επιχειρηματικού σας σχεδίου.
Συμβουλή: Προκαλέστε τους να εξετάσουν όλες τις πλευρές της κατάστασης και να επιχειρηματολογήσουν εναντίον σας επίτηδες.
Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια νέα λύση λογισμικού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να συγκεντρώσετε την αρμόδια ομάδα για μια συνάντηση και να εκτελέσετε αυτή την άσκηση κριτικής σκέψης.
Ζητήστε από την ομάδα να εντοπίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους της πρότασής σας, ακόμη και αν φαίνεται να είναι μια εξαιρετική ιδέα.
Τα αντίθετα επιχειρήματα για μια νέα λύση λογισμικού μπορεί να είναι:
Είναι πολύ ακριβό.
Δεν ενσωματώνεται με την υπάρχουσα τεχνολογία μας.
Η εταιρεία δεν προσφέρει καλή τεχνική υποστήριξη.
Το λογισμικό είναι πιο πολύπλοκο από ό,τι χρειαζόμαστε.
Το λογισμικό στερείται των βασικών χαρακτηριστικών που θέλουμε.
Σημείωση: Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει τους υπαλλήλους σας να εξασκηθούν στο να βλέπουν τα ζητήματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, την οποία μπορεί να μην είχαν αρχικά υπόψη τους. Πρόκειται για μια βασική δεξιότητα κριτικής σκέψης που μπορεί να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων στην επιχείρησή σας.
Άσκηση #4: Προσδιορισμός εκφράσεων προσώπου
Η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην κριτική σκέψη, επειδή η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και ανταποκρινόμαστε σε μια κατάσταση.
Δυστυχώς, μόνο μερικοί είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα συναισθήματα σε βάθος. Μπορείτε να βοηθήσετε το εργατικό σας δυναμικό να βελτιώσει τις δεξιότητές του στην κριτική σκέψη, εισάγοντας απλές ασκήσεις συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως η άσκηση έκφρασης προσώπου.
Για να κάνετε αυτή τη δραστηριότητα, συγκεντρώστε φωτογραφίες ανθρώπων που κάνουν διαφορετικές εκφράσεις προσώπου, όπως κομμένες από ένα περιοδικό ή μια εφημερίδα ή απλά βγαλμένες από το διαδίκτυο.
Προχωρήστε σε κάθε φωτογραφία, μία προς μία, και ζητήστε από τους υπαλλήλους σας να αναγνωρίσουν ποιο συναίσθημα δείχνει το άτομο της φωτογραφίας. Ενθαρρύνετέ τους να χρησιμοποιούν πιο συγκεκριμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο καθώς προχωρούν.
Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με τα βασικά όπως χαρούμενος, λυπημένος, θυμωμένος και έκπληκτος. Ακόμα, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη χρησιμοποιώντας πιο περιγραφικές λέξεις όπως σοκαρισμένος, κουρασμένος, εξοργισμένος, εκστασιασμένος, βαριεστημένος, ενοχλημένος κ.λπ.
Σημείωση: Αυτό θα τους επιτρέψει να εξασκηθούν στο να σκέφτονται πιο κριτικά για το πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους κατά τη διάρκεια του workday και να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις ανάλογα.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ SOFT SKILLS ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Άσκηση #5: Επανεξέταση κοινών πλάνων
Η κριτική σκέψη περιλαμβάνει την εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να αποφεύγετε να πέφτετε σε λογικές πλάνες στις διαδικασίες σκέψης σας. Για να βοηθήσετε τους υπαλλήλους σας να το κάνουν αυτό, εμπλέξτε τους σε μια εκπαιδευτική άσκηση που εξετάζει τις πιο συνηθισμένες πλάνες που πρέπει να προσέχουν όταν αξιολογούν επιχειρήματα.
Σημείωση: Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις βασικές πλάνες, όπως η πλάνη ad hominem που επιτίθεται στο πρόσωπο αντί για το επιχείρημά του, πολλές άλλες λογικές πλάνες είναι πιο δύσκολο να τις θυμάστε.
Μπορείτε να επιτύχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο με την εκπαίδευση σε θέματα πλάνης, πραγματοποιώντας αυτή τη συνεδρία επανεξέτασης πολλές φορές για τους ίδιους υπαλλήλους. Ενθαρρύνετε τα μέλη της ομάδας να απομνημονεύουν νέες πλάνες αντί να επαναπαύονται στις δάφνες τους και να επικεντρώνονται σε αυτές που ήδη γνωρίζουν.
Άσκηση #6: Αναθέστε την αυτοαξιολόγηση των εργαζομένων
Οι δεξιότητες κριτικής σκέψης περιλαμβάνουν εμπιστοσύνη στον εαυτό σας για να παίρνετε σωστές αποφάσεις και να παρουσιάζετε νέες ιδέες που υποστηρίζονται από στοιχεία. Η ανάθεση αυτοαξιολογήσεων στους υπαλλήλους σας είναι μια εξαιρετική μέθοδος για την ενθάρρυνση αυτής της εμπιστοσύνης.
Συμβουλή: Υπάλληλος αυτοαξιολόγηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι να χτυπήσουν τον εαυτό τους στην πλάτη στους τομείς στους οποίους υπερέχουν, ενώ παράλληλα εξασκούνται στον προβληματισμό για τις αδυναμίες τους χωρίς κριτική από άλλους.
Share:
Διαβάστε Επίσης
Από την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη έως τις οικονομικές αστάθειες
Σε έναν κόσμο γεμάτο τεχνολογία, ρυθμούς και πίεση, η φυσική ομορφιά και η γαλήνη της φύσης συχνά παραμελούνται.