Υπερτουρισμός: Τι φοβίζει τους Έλληνες σύμφωνα με τη Handelsblatt

calendar icon

09 Αυγούστου 2024

⠀ -⠀ Τουρισμός/Ξενοδοχεία/Τρόφιμα
Υπερτουρισμός: Τι φοβίζει τους Έλληνες σύμφωνα με τη Handelsblatt

Ο υπερτουρισμός στην Ελλάδα απασχολεί τον γερμανικό τύπο

Ορόσημο για τον ελληνικό υπέρτουρισμό αποτέλεσε το 2023. Ηταν η χρονιά που ο κλάδος μέτρησε πάνω από 32 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών και έσοδα 20,5 δισ. ευρώ, συντρίβοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Για φέτος, δε, όλοι προσδοκούν νέα άνοδο των βασικών μεγεθών του τουρισμού και νέα ρεκόρ. Στο πλαίσιο αυτό, άλλες τοπικές κοινωνίες πανηγυρίζουν, άλλες μελαγχολούν καθώς δεν συμμετέχουν στο ξέφρενο… πάρτι και ενίοτε ακούγονται και ορισμένες φωνές προβληματισμού για υπερτουρισμό, εξάντληση της φέρουσας ικανότητας προορισμών και ανεπάρκειας των υποδομών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ


Ο υπερτουρισμός και τα προβλήματα

Σε εκτενές ρεπορτάζ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τον υπερτουρισμό, η Handelsblatt αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη κατοικιών. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς λείπουν πάνω από 210.000 κατοικίες. Ταυτοχρόνως περίπου 940.000 καταλύματα ενοικιάστηκαν πέρυσι για μικρό χρονικό διάστημα». Για την αντιμετώπιση της συνθήκης αυτής «η κυβέρνηση επιτρέπει πλέον να μισθώνεται ένα κατάλυμα για έως και 90 διανυκτερεύσεις τον χρόνο στις πόλεις και έως 60 διανυκτερεύσεις για καταλύματα που βρίσκονται σε νησιά έως και 10.000 κατοίκων. Επιπλέον, το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα φορολογείται περισσότερο.

Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας όμως δεν είναι το Airbnb και η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τα κρουαζιερόπλοια, που αφήνουν πάρα πολλούς επιβάτες οι οποίοι κατακλύζουν τα μικρά λιμάνια των νησιών.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ MARKETING, ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ


Η Σαντορίνη για παράδειγμα υποδέχθηκε πέρυσι 800 κρουαζιερόπλοια. Φέτος αναμένονται 815. Οι υποδομές του νησιού όμως δεν είναι φτιαγμένες για κάτι τέτοιο», με αποτέλεσμα για παράδειγμα να αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση νερού και ρεύματος. «Εάν το κράτος δεν βάλει επιτέλους ένα τέλος στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων, η Σαντορίνη θα καταστραφεί», αναφέρει στη HB ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας.


DW-OT.gr

Share: